Menu:

Klikkaa isommiksi!

 

  

  

 


Kotojärven Kartanon alue

 
 Pornaisissa sijaitseva Kotojärven Kartanon ja golfin alue kehittyy jatkuvasti. Asuminen ja golfaaminen kulkevat osittain käsi kädessä alueella, jossa tällä hetkellä sijaitsee jo seitsemäntoista omakotitaloa. Lue lisää!

 Alueen toimintaa kehitetään jatkuvasti koskien ravintolapalveluita, kokoustiloja ja golfin pelaamista.

Kotojärvi Golfin toimitusjohtaja Eeva Estolan tavoitteena on lisätä kokouksien, kurssien ja muiden yritystapahtumien määrää golftoiminnan puitteissa. Kotojärvi Golfin pääasiallinen toiminta keskittyy kuitenkin edelleen golfin harrastajiin. Lue lisää!Historiaa

 

Kotojärvi - historiallinen kartanomiljöö


"Korkealla rantatörmällä Kotojärven pohjoisrannalla, taustanaan metsän peittämä vuori, sijaitsee Kotojärven Kartano, maatila. joka meidän päivinämme täysin ansaitsee herraskartano-nimityksen. Omistajat vuodesta 1886 Emil A. Kjöllerfeldt, kollegionasessori, 1886-1904 ja tämän leski Anna (os. Sinebrychoff) - 1918."


"Torppia oli vuonna 1900 kuusi. Tilasta on vuoden 1918 maavuokralain nojalla erotettu neljä torppaa ja neljä mäkitupaa, käsittäen yhteensä 30 ha maata. Nykyinen kokonaispinta-ala on 894 ha, mistä peltoa 224 ha ja viljeltyä laidunta 46 ha, jaettuna päätilan ja ulkotilan kesken. Hevosia on 24 (hevossiittola vuodesta 1933, puhdasrotuisia ardennilaisia), lehmiä 84, karja Ay-rotua, keskilypsy vuonna 1935-46 4008 kg, rasvaprosentti 3,9. Erikoisalana mallasohran viljely. Raamisaha ja höyläämö."


"Puutarhan ja puiston ympäröimä päärakennus sijaitsee päärakennusalueen itäosassa. Se on vaaleanharmaa, v. 1892 rakennettu kaksikerroksinen puutalo, jossa on korkea maakerros. Piirustukset (päivätty v. 1891) on tehnyt arkkitehti Carl C:son Armfelt. Epäsäännöllinen pohjaratkaisu, runsaasti koristellut yksityiskohdat ja obligatorinen näköalatorni viittaavat selvästi 1800-luvun lopun tyylipyrkimyksiin. Rakennus käsittää 17 huonetta, joista viisi on yläkerrassa."


"Kartanon tilanhoitajan asunto sijaitsee puutarhassa, jonkin matkaa päärakennukselta länteen. Se muutettiin vuonna 1905 nykyiselle paikalleen oltuaan sitä ennen pitäjän pastorin asuntona. Se on yhdeksän huonetta käsittävä ruskeankeltainen rakennus, jossa on satulakatto."


"Eniten mielenkiintoa herättää eräs työväenasunnoista, pieni, punaiseksi maalattu hirsirakennus, joka käsittää tuvan, kamarin ja eteisen. Se on entinen pitäjän kanttorin asunto, joka saatiin vuonna 1900 vaihtamalla erästä kirkon luona olevaa torpparakennusta vastaan. Tämän lähellä on 1880-luvulla rakennettu hirsinen, punaiseksi maalattu viljamakasiini, jossa on avokuisti ja kellotorni. Sen takana oleva navetta on osittain tiilestä ja osoittain hirsistä rakennettu, tiilipilareilla tuettu kulmarakennus vuodelta 1913. Tiilinen talli on rakenettu 1917."


"Molempien päärakennusten välillä sijaitseva puutarha on melko laaja, kahden hehtaarin suuruinen kauppapuutarha kasvihuoneineen ja 250 runkoa käsittävine hedelmäpuuistutuksineen. Puisto, joka on puutarhan jatkona idässä, on hehtaarin suuruinen. Päärakennuksen järvenpuoleisella sivulla on terassinkaltainen kukkakenttä, jolta avautuu kaunis näköala järvelle."Lähde: Suomen kartanot ja suurtilat, SKS:n kirjapaino, 1939

 

Nykyaikaa

Vuonna 1993 Pirjo ja Björn Fredriksson ostivat kartanon päärakennuksen maineen. Osa kartanon metsä-ja ranta-alueista siirtyi myöhemmin Pornaisten kunnalle virkistys-ja vapaa-ajan käyttöön.

Fredrikssonit ovat pieteetillä kunnostaneet kartanon rakennuksia ja pihapiiriä. He asuvat itse kartanon saneeratussa päärakennuksessa.